Onderhoud automatische versnellingsbak

Om de draaiende delen in een automatische versnellingsbak te smeren en te koelen zit er ATF-olie (automatic transmission Fluid) in de versnellingsbak. Door interne vervulling, slijtage, vocht en verouderen van olie raakt de ATF-olie langzaam vervuilt. Hierdoor word de olie o.a. dikker en verliest het zijn smerende eigenschappen.

Toch zeggen sommige fabrikanten (veel komen daar nu op terug) dat de olie van hun automatische versnellingsbak nooit ververst hoeft te worden. In de praktijk blijkt dat toch niet helemaal te kloppen. Door vervulling van de ATF-olie raken oliekanalen, schakelkleppen en lamellen langzaam vervuilt. Waardoor bijvoorbeeld overschakelen niet soepel meer gaat. Als er niet op tijd onderhoud wordt uitgevoerd kan dit uiteindelijk tot gevolg hebben dat de automaatbak storingen gaat vertonen waarna de automatische versnellingsbak vernieuwd, gereviseerd of anderszins reparaties behoeft met als gevolg vaak een dure rekening.

Spoelen/flushen van de automatische versnellingsbak is vooral geschikt voor preventief onderhoud gelijk aan een onderhoudsbeurt aan de motor. Door de versnellingsbak goed te onderhouden zijn de meeste versnellingsbak gerelateerde klachten (transmissie storing) te voorkomen. Veel klachten zijn met het spoelen en reinigen van de automatische versnellingsbak te verbeteren of te verhelpen maar daar kunnen wij helaas geen garantie op te geven. Geef de automaatbak dus een spoelbeurt voordat zich een transmissie storing voordoet.

AutoCrew auto in goede handen

Uw auto is bij AutoCrew in goede handen